Monday 12 March 2012

Sayur Kacang Buncis Campur


Assalamualaikum,

Salam ceria buat pengunjung blog, semoga hari ini dan hari2 mendatang menjadikan kita lebih baik dari semalam dan semoga amalan kebaikan kita semakin bertambah dari sehari ke sehari. Bila ingat surah Yasin, pada bacaan ayat ke-12; "Sesungguhnya kami menghidupkan orang2 yang mati, dan kami tuliskan segala yang mereka telah kerjakan serta segala kesan perkataan dan perbuatan yang telah mereka tinggalkan. Dan (ingatlah) tiap2 sesuatu kami catatkan satu persatu dalam kitab yang jelas nyata". Ya Allah, Allah benar2 sentiasa mengingatkan manusia akan setiap perkara kejahatan yang dilakukan pasti mendapat siksaan balasanNya. Astaghfirullah dan Na'uzubillah, semoga kita sentiasa mendapat perlindungan Allah dari setiap  kejahatan dan dari setiap kebatilan. Amin..........3x . Tebarkankanlah ilmu walaupun hanya dengan sepotong ayat.   

Posing dekat sikit...hihi...sampai menyenget ambil gambar!!!
Jom kita berbalik pada resepi masakan kali ni. Sayur Kacang Buncis Campur. Asalnya nak masak Sayur Kacang Buncis Tumis Telur jer...!!!! Bila tengok dalam peti ais tu...adalah saki baki  carrot, mushroom kering dan putik jagung. Apalagi, tukar plan...lah!!!!! Hihihi.....kesian tengok anak teruna Mah...yang sorang tu. Yalah orang baru jer balik dari mengail......dahlah tak dapat ikan....anak udangnya jadi mangsa masakan maknya......Tapi tak apa kan...bang!!!!! Dapat pahala lebih berbakti pada ibu tersayang...Hihihi.....Jangan marah ya Bang Hisyam. (Panggilan untuk anak bujang Mah) 

Bahan2nya:




Satu lagi sesi....close-up 

Sayur Kacang Buncis Campur

500gm kacang buncis
Semangkuk kecil udang
1 batang lobak merah (Potong ikut suka)
1 bungkus putik jagung (Potong ikut suka)
4/5 butang mushroom kering (Rendamkan)
1 batang cili merah (Hiris memanjang)
Minyak untuk menumis

3 ulas bawang putih (Tumbuk)
1 sudu makan sos tiram
1 sudu makan sos cair
1 sudu makan serbuk ikan bilis (boleh guna kiub)
1 sudu makan tepung jagung (bancuh dengan 1/2 cawan air)
Serbuk lada putih
Sedikit gula

Cara2 Membuatnya:
  1. Sebelum tu....celurkan lobak merah dan putik jagung ke dalam air mendidih yang telah dicampur dengan sedikit minyak zaitun dan garam. Celur kejap jer......Angkat dan tuskan.
  2. Panaskan minyak. Tumis bawang putih sehingga kekuning2an. 
  3. Masukkan udang dan tumis hingga nampak kekuning2an.
  4. Lepas tu...masukkan serbuk ikan bilis dan sos tiram. Kacau hingga rata.
  5. Masukkan pula kacang buncis dan balik2kan sayur tu.
  6. Masukkan bancuhan tepung jagung tadi dan sos cair. Kuar rata2.
  7. Akhir sekali, masukkan pula lobak merah, putik jagung dan mushroom.
  8. Taruh serbuk lada dan sedikit gula.
Dah pun siap untuk dihidang buat keluarga tersayang!!!!

Hihi...saya yang di aim benar...tu......apalagi, kalau tak putik jagung dan udang tu!!!!!!!!

Sunday 11 March 2012

Sayur Kacang Campur Udang



Hihihi....Posing....ikut cara lain....sebab tu colour nampak berbeza!!!!!!
Salam semua, buat pengunjung blog. Alhamdulillah kita masih dapat bernafas lagi di bumi Allah yang Maha Luas ni.....setelah seketika kita dimatikan buat sementara waktu di alam tidur. Sesungguhnya Allah berkuasa menahan roh kita....seandainya takdir hidup kita masih ada, maka dilepaskanNya, maka dengan itu kita masih hidup....Tapi apa akan terjadi seandainya Allah menahan roh kita dan ditakdirkan hidup kita tamat untuk hari itu.....Soalnya, telah bersediakah kita melalui alam itu???????.....Alam yang tiada apa dapat membantu melainkan hanya amalan kita......Kerana itulah Islam mengajar kita bersyukur kepada nikmat Allah.....dan di antaranya, Islam mengajar kita membaca doa sebelum tidur..!!!!
"Dengan nama-Mu ya Allah aku hidup dan aku mati" ~ Doa yang selalu kita baca:

"Ya Allah, dengan nama-Mu aku meletakkan bahuku, dan dengan nama-Mu aku mengangkatkannya. Jika Engkau menahan rohku (mematikannya) maka berilah rahmat kepadanya, Dan jika Engkau menghidupkannya, maka jagalah dia sebagaimana Enkau menjaga hamba-hamba-Mu yang soleh." ~ Ni...satu lagi doanya.....
Dan kemudiannya, Allah menghidupkan kita kembali setelah terbangun dari tidur.....Kerana itu jualah Islam mengajar kita untuk bersyukur kepada Allah atas hari2 yang telah Allah panjangkan usia kita....Doa Bangun tidur;
"Segala pujian bagi Allah yang telah menghidupkan kami kembali, sesudah tadinya mematikan kami. Dan kepadaNyalah tempat kembalinya kami.


Minta maaf ya...bercerita pasal hidup mati ni....!!!!! Hari ini kan......11 Mac 2012, genap setahun....Tsunami melanda Jepun....Ketika orang lain bertafakkur dengan cara tersendiri...maka kita pula kenalah saling ingat-mengingati di antara satu sama lain. Rakyat Jepun memang tabah....Solute to them...!!!! Mudah2an Allah tebarkan hidayahNya kepada rakyat Jepun untuk kembali kepada agama fitrah.

Sebenarnya, entry hari ni......Mah masakkan sayur yang simple jer...Kadang2 benda yang kita masak simple, boleh menyenangkan orang2 yang baru nak belajar memasak terutamanya bagi anak2 gadis. Macam kita dulu jugak.....kejap2 kita tanya mak....Mak macam mana nak buat ni???? Sayur nak potong macam mana, bawang berapa banyak, garam nak letak berapa sudu.....Alahai sabar jer mak kita......!!!!!! Itulah mak kita....orang yang paling bersabar dengan kerenah anak2nya....Mudah2an Allah membalas jasa ibu kita dengan kebaikan yang tak putus2.....Mudah2an jua Allah menganda2kan pahala ibu kita.... Amin....3x

Jom kita tengok dulu bahan2nya :

Sayur Kacang Campur Udang

500gm kacang panjang
Semangkuk udang (Mah tak kupas kulitnya)
1 sudu teh serbuk kunyit (untuk digaul dengan udang tadi)
Garam dan aji (Mah tak guna aji, boleh ganti dengan gula sedikit)
Minyak untuk menumis

 Bahan untuk ditumbuk:
2 batang cili merah
3 ulas bawang merah (sedang besar)
1 ulas bawang putih

Cara2 Membuatnya:
  1. Panaskan minyak. Tumiskan bahan yang telah ditumbuk tadi, sehingga naik baunya.
  2. Kemudian masukkan udang yang telah digaul dengan serbuk kunyit tadi.
  3. Balik2kan, dah nampak udang agak kekuning2an sedikit, masukkan sayur.
  4. Gaul sehingga rata, tambahkan sedkit air untuk kuahnya. Nak tumis kering pun boleh.
  5. Masukkan garam dan aji serta sesuaikan rasanya.
Senang tak!!!!!! Semoga ilmu yang serba sedikit ni...dapat mendatangkan manfaat pada semua orang.....Amin.....3x

Sayur simple jer.....buat yang nak belajar

Tuesday 6 March 2012

Kari Ikan Talang-Talang





Hihihi.....sempat berposing ko ikan sebelum dingap sayot.....!!!!!! Opss...Baca Bismillah disudahi dengan Alhamdullillah atas rezeki pemberian Allah (swt)

Sebenarnya, semalam lagik nak update, tapi tak sempat. Aduhai letihnya, terasa sangat. Yalah, balik kerja dalam kol 5:15pm, kena bergegas ambil anak balik sekolah!!!! Tup..tup.. sampai rumah kena berebut pula dengan masa untuk memasak dan solat Maghrib. Ni......lah rutin harian yang kebanyakannya dilalui oleh suri rumah yang bekerja. Tapi tak apa kan!!!!!!.....Ganjaran dari Allah untuk para isteri dan para ibu tinggi nilainya di sisi Allah. Setiap kerja yang kita buat semuanya mendapat perhitungan pahala dari Allah Yang Maha Esa. Berbahagialah menjadi seorang wanita, ibu serta isteri.

K. Berbalik pada post masakan, semalam Mah masakkan ikan talang-talang untuk santapan keluarga. Fikir punya fikir, last2 buat decision masak kari jer....lah. Alahai.....bila dah time nak masak nie, mulalah panggil anak minta tolong ambilkan daun kari depan rumah tu. Hehehe....bukannya tanam di halaman rumah pun, tanam dalam pasu jer...... Janji ada daun kari...!!!!! Kesian.....dalam gambar tak nampak daun karinya, yalah daunnya kecil molek jer.....biasa duduk dalam pasu ...manalah dapat membesar secara sihat seperti spesis sejenisnya. Hihihi....Tapi jangan tak tau....tak ada yang dapat mengatasi kudrat baunya.... yang wangi bila ditumis.....Itulah kelebihan yang Allah jadikan pada setiap ciptaanNya.

Jom kita tengok dulu bahan2 masakannya:

Kari Ikan Talang-Talang

Hai....Tunggu masa jer..lah ko ikan...nak di........!!!!!!!!
5 ekor ikan talang-talang (sederhana besar)
3 sudu makan serbuk kari ikan adabi
1 cawan air (untuk bancuh kari)
1 sudu makan cili kisar/cili boh
1/2 paket santan
1/2 cawan air asam jawa
Garam & aji ~ Mah ganti aji dengan gula
Minyak untuk menumis

Hiasan :
2 biji buah tomato (belah 4)
1 batang cili merah (hiris memanjang)
1 batang cili hijau (hiris memanjang) ~ takda stok
Daun Bawang

Bahan Tumis : (Ikut pilihan ~ nak tumbuk @ hiris)
4 biji bawang merah (sedang besar)
2 ulas bawang putih
1/2 biji bawang bakong (dihiris bulat)
1 inci halia
2 pelepah daun kari
1 camca teh  rempah halba campuran

Cara2 memasak :


  1. Siangkan ikan dan basuhkan dengan air asam jawa untuk menghilangkan baunya.
  2. Tumbuk halia, bawang merah dan bawang putih.
  3. Panaskan minyak dan tumiskan hirisan daun bakong, bahan tumbukkan tadi, rempah halba dan daun kari.
  4. Tumis sehingga bangkit baunya.
  5. Setelah itu masukkan bancuhan kari, kuar rata2 sehingga keluar minyaknya.Tambahkan sedikit air.
  6. Masukkan ikan ke dalam kuali. Gaul perlahan2. Biarkan sebentar dan balik2kan.
  7. Jika kurang air, tambahkan sedikit. Masukkan santan dan air asam jawa.Sesuaikan rasa garam dan masukkan gula sedikit. Last sekali masukkan buah tomato.

Dah siap, hiaskan dan hidang untuk santapan keluarga.


Selamat Menjamu Selera Buat Suami & Anak2ku











Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...