Monday, 12 March 2012

Sayur Kacang Buncis Campur


Assalamualaikum,

Salam ceria buat pengunjung blog, semoga hari ini dan hari2 mendatang menjadikan kita lebih baik dari semalam dan semoga amalan kebaikan kita semakin bertambah dari sehari ke sehari. Bila ingat surah Yasin, pada bacaan ayat ke-12; "Sesungguhnya kami menghidupkan orang2 yang mati, dan kami tuliskan segala yang mereka telah kerjakan serta segala kesan perkataan dan perbuatan yang telah mereka tinggalkan. Dan (ingatlah) tiap2 sesuatu kami catatkan satu persatu dalam kitab yang jelas nyata". Ya Allah, Allah benar2 sentiasa mengingatkan manusia akan setiap perkara kejahatan yang dilakukan pasti mendapat siksaan balasanNya. Astaghfirullah dan Na'uzubillah, semoga kita sentiasa mendapat perlindungan Allah dari setiap  kejahatan dan dari setiap kebatilan. Amin..........3x . Tebarkankanlah ilmu walaupun hanya dengan sepotong ayat.   

Posing dekat sikit...hihi...sampai menyenget ambil gambar!!!
Jom kita berbalik pada resepi masakan kali ni. Sayur Kacang Buncis Campur. Asalnya nak masak Sayur Kacang Buncis Tumis Telur jer...!!!! Bila tengok dalam peti ais tu...adalah saki baki  carrot, mushroom kering dan putik jagung. Apalagi, tukar plan...lah!!!!! Hihihi.....kesian tengok anak teruna Mah...yang sorang tu. Yalah orang baru jer balik dari mengail......dahlah tak dapat ikan....anak udangnya jadi mangsa masakan maknya......Tapi tak apa kan...bang!!!!! Dapat pahala lebih berbakti pada ibu tersayang...Hihihi.....Jangan marah ya Bang Hisyam. (Panggilan untuk anak bujang Mah) 

Bahan2nya:




Satu lagi sesi....close-up 

Sayur Kacang Buncis Campur

500gm kacang buncis
Semangkuk kecil udang
1 batang lobak merah (Potong ikut suka)
1 bungkus putik jagung (Potong ikut suka)
4/5 butang mushroom kering (Rendamkan)
1 batang cili merah (Hiris memanjang)
Minyak untuk menumis

3 ulas bawang putih (Tumbuk)
1 sudu makan sos tiram
1 sudu makan sos cair
1 sudu makan serbuk ikan bilis (boleh guna kiub)
1 sudu makan tepung jagung (bancuh dengan 1/2 cawan air)
Serbuk lada putih
Sedikit gula

Cara2 Membuatnya:
  1. Sebelum tu....celurkan lobak merah dan putik jagung ke dalam air mendidih yang telah dicampur dengan sedikit minyak zaitun dan garam. Celur kejap jer......Angkat dan tuskan.
  2. Panaskan minyak. Tumis bawang putih sehingga kekuning2an. 
  3. Masukkan udang dan tumis hingga nampak kekuning2an.
  4. Lepas tu...masukkan serbuk ikan bilis dan sos tiram. Kacau hingga rata.
  5. Masukkan pula kacang buncis dan balik2kan sayur tu.
  6. Masukkan bancuhan tepung jagung tadi dan sos cair. Kuar rata2.
  7. Akhir sekali, masukkan pula lobak merah, putik jagung dan mushroom.
  8. Taruh serbuk lada dan sedikit gula.
Dah pun siap untuk dihidang buat keluarga tersayang!!!!

Hihi...saya yang di aim benar...tu......apalagi, kalau tak putik jagung dan udang tu!!!!!!!!

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...