Thursday, 4 October 2012

Cencaru Belah Belakang


Assalamualaikum buat pengunjung blog dan rakan2 semua. Semalam balik dari kerja, saya terus mencuba resepi mudah yang diambil dari buku masakan terlaris Chef Hanieliza, 1 hari 1 resepi. Kebetulan stok ikan yang masih tinggal, cuma ada ikan cencaru. Orang kat Sarawak panggil ikan ini, ikan geronggong. Kat rumah, biasanya digoreng atau dipanggang. Jadi, bila belek2 kat buku tu, kebetulan ada resepi ikan cencaru. Apalagi, mulalah mencuba resepi ini!!!!! 

Cencaru Belah Belakang
Sumber : Chef Hanieliza

Bahan A :
2 ekor ikan cencaru
Minyak secukupnya untuk menggoreng

Bahan B : (Dikisar untuk buat sambal)
2 batang serai (diracik)
6 biji cili merah
4 biji bawang merah
2 ketul kecil belacan (dibakar sedikit)
Garam & gula secukup rasa

Bahan C : (Sebagai hiasan)
Beberapa helai daun salad
Beberapa biji limau kasturi (untuk diperah atas ikan)


Cara2 Membuatnya :
  1. Ikan dibelah pada bahagian belakang dan dicuci bersih.
  2. Bahagian ini saya tambah, di mana ikan diperap dengan sedikit tepung kunyit dan garam.
  3. Masukkan bahan sambal di belakang ikan cencaru.
  4. Panaskan minyak dan gorengkan ikan sehingga garing.
  5. Terbalikkan ikan supaya garing pada kedua2 bahagian.
  6. apabila sudah masak, hidangkan dalam pinggan.
  7. Hiaskan dengan daun salad dan perahkan limau di atas ikan untuk menambahkan perisa pada sambalnya.

"Selamat Mencuba"

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...