Thursday, 9 February 2012

Petai Tumis Udang

Assalamualaikum,

Yum...yum...yum!!!!! Hidangan yang paling laris di meja makan keluarga kami..termasuk digemari oleh yang paling kecil...si Amni!!!!!!!
Kita berjumpa lagi pada entry ni. Walau sesibuk mana pun, alhamdulillah dapat jua nak update blog ni untuk tatapan semua dan jua untuk anak2 gadis Mah. Yalah nanti dah besar, dah berumahtangga kena jua memasak untuk keluarga masing2, ya...kan!!! Apa pun, yang penting, siapa pun kita, anak orang kurang beradakah atau kayakah, kena rajin membantu mak memasak di dapur. Pesan ustaz kalau nak cari calon suami/isteri/menantu tak cukup sekadar tengok pada kelakuannya, tapi paling utama tengok pada solatnya. Yang nampak baik tak semestinya bagus, tapi yang solat dengan khusyuk dan tawadduk dah semestinya calon yang terbaik buat kita sebab orang ni jaga hubungannya dengan Allah sebaik mungkin.

Berbalik pada resepi Petai Tumis Udang ni, sebenarnya ada di kalangan orang yang tak suka makan petai. Macam Mah dan anak2 jua dulu. Memang tak suka makan. Tapi bila Mah terjumpa resepi ni, bukan Mah je...yang suka..malah anak2 pun turut suka. Kiranya jadi hidangan kegemaran keluarga kamilah.  Bila Mah buat je....confirmed bertambah nasi kat pinggan tu. Waktu memasak, tak payah cakaplah, baunya jer..dah cukup mengamit selera kita untuk makan dan kena buka tingkap luas2.....owh...kasi itu bau keluar....Hihihi..

Apa lagi kita tengok dulu bahan2nya yer:

PETAI TUMIS UDANG
Sumber : Dari keratan majalah 

3 tompok petai (Biasanya kat sini jual ikut tompok, setompok RM2.00)
Semangkuk udang (yang telah dibuang kulitnya)
15 - 20 batang cili kering
2 labu bawang bawang besar (bwg bombay - utk memperbanyakkan ramuan sambalnya)
4 ulas bawang merah (sedang besar)
1 inci belacan
1 sudu makan asam jawa (jadikan 1/2 cawan air)
Garam dan gula secukup rasa
Minyak untuk menumis

Cara2 Membuatnya:
  1. Cuci dulu petai, kemudian tuskan airnya.
  2. Panaskan minyak dan goreng petai sehingga nampak agak garing @ kekuning2an. 
  3. Angkat dan ketepikan petai itu. 
  4. Jangan buang minyak lebihan tumisan petai ni. Ia akan diguna balik nanti.
  5. Blendkan sekali cili kering, bawang besar, bawang merah, belacan, dan air asam jawa. 
  6. Panaskan lebihan minyak tadi (nampak kurang tambahkan lagi sedikit minyak)
  7. Kemudian tumiskan bahan yang telah diblend tadi sehingga bangkit baunya. 
  8. Gaul dan biarkan sebentar sehingga tumisan tadi nampak pekat.
  9. Masukkan udang. Gaul rata2 sehingga udang nampak dah agak masak.
  10. Kemudian masukkan garam dan gula secukup rasa.
  11. Akhir sekali masukkan petai yang telah digoreng awal tadi.

Ta..da...!!!! dah siap pun untuk hidangan keluarga tersayang. Ops!!! Minyak terlebih, tapi tak apa kita boleh buangkan minyak yang berlebihan tu. Tak jadi masalah. Janji dapat makan. Baca Bismillah dan doa makan dulu, nak menghadap petai tumis udang ni. 

Wow...!!!!!! Udang dan petai tu...menggodalah....tak sabar nak makan...hihihi....!!!!!


SELAMAT MENCUBA YER!!!!!!!

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...