Hihihi.....sempat berposing ko ikan sebelum dingap sayot.....!!!!!! Opss...Baca Bismillah disudahi dengan Alhamdullillah atas rezeki pemberian Allah (swt) |
Sebenarnya, semalam lagik nak update, tapi tak sempat. Aduhai letihnya, terasa sangat. Yalah, balik kerja dalam kol 5:15pm, kena bergegas ambil anak balik sekolah!!!! Tup..tup.. sampai rumah kena berebut pula dengan masa untuk memasak dan solat Maghrib. Ni......lah rutin harian yang kebanyakannya dilalui oleh suri rumah yang bekerja. Tapi tak apa kan!!!!!!.....Ganjaran dari Allah untuk para isteri dan para ibu tinggi nilainya di sisi Allah. Setiap kerja yang kita buat semuanya mendapat perhitungan pahala dari Allah Yang Maha Esa. Berbahagialah menjadi seorang wanita, ibu serta isteri.
K. Berbalik pada post masakan, semalam Mah masakkan ikan talang-talang untuk santapan keluarga. Fikir punya fikir, last2 buat decision masak kari jer....lah. Alahai.....bila dah time nak masak nie, mulalah panggil anak minta tolong ambilkan daun kari depan rumah tu. Hehehe....bukannya tanam di halaman rumah pun, tanam dalam pasu jer...... Janji ada daun kari...!!!!! Kesian.....dalam gambar tak nampak daun karinya, yalah daunnya kecil molek jer.....biasa duduk dalam pasu ...manalah dapat membesar secara sihat seperti spesis sejenisnya. Hihihi....Tapi jangan tak tau....tak ada yang dapat mengatasi kudrat baunya.... yang wangi bila ditumis.....Itulah kelebihan yang Allah jadikan pada setiap ciptaanNya.
Jom kita tengok dulu bahan2 masakannya:
Kari Ikan Talang-Talang
5 ekor ikan talang-talang (sederhana besar)
3 sudu makan serbuk kari ikan adabi
1 cawan air (untuk bancuh kari)
1 sudu makan cili kisar/cili boh
1/2 paket santan
1/2 cawan air asam jawa
Garam & aji ~ Mah ganti aji dengan gula
Minyak untuk menumis
Hiasan :
2 biji buah tomato (belah 4)
1 batang cili merah (hiris memanjang)
1 batang cili hijau (hiris memanjang) ~ takda stok
Daun Bawang
Bahan Tumis : (Ikut pilihan ~ nak tumbuk @ hiris)
4 biji bawang merah (sedang besar)
2 ulas bawang putih
1/2 biji bawang bakong (dihiris bulat)
1 inci halia
2 pelepah daun kari
1 camca teh rempah halba campuran
Cara2 memasak :
Dah siap, hiaskan dan hidang untuk santapan keluarga.
Jom kita tengok dulu bahan2 masakannya:
Kari Ikan Talang-Talang
Hai....Tunggu masa jer..lah ko ikan...nak di........!!!!!!!! |
3 sudu makan serbuk kari ikan adabi
1 cawan air (untuk bancuh kari)
1 sudu makan cili kisar/cili boh
1/2 paket santan
1/2 cawan air asam jawa
Garam & aji ~ Mah ganti aji dengan gula
Minyak untuk menumis
Hiasan :
2 biji buah tomato (belah 4)
1 batang cili merah (hiris memanjang)
1 batang cili hijau (hiris memanjang) ~ takda stok
Daun Bawang
Bahan Tumis : (Ikut pilihan ~ nak tumbuk @ hiris)
4 biji bawang merah (sedang besar)
2 ulas bawang putih
1/2 biji bawang bakong (dihiris bulat)
1 inci halia
2 pelepah daun kari
1 camca teh rempah halba campuran
Cara2 memasak :
- Siangkan ikan dan basuhkan dengan air asam jawa untuk menghilangkan baunya.
- Tumbuk halia, bawang merah dan bawang putih.
- Panaskan minyak dan tumiskan hirisan daun bakong, bahan tumbukkan tadi, rempah halba dan daun kari.
- Tumis sehingga bangkit baunya.
- Setelah itu masukkan bancuhan kari, kuar rata2 sehingga keluar minyaknya.Tambahkan sedikit air.
- Masukkan ikan ke dalam kuali. Gaul perlahan2. Biarkan sebentar dan balik2kan.
- Jika kurang air, tambahkan sedikit. Masukkan santan dan air asam jawa.Sesuaikan rasa garam dan masukkan gula sedikit. Last sekali masukkan buah tomato.
Dah siap, hiaskan dan hidang untuk santapan keluarga.
No comments:
Post a Comment