Thursday 19 April 2012

Sup Campur Bebola Ikan

Sup Campur Bebola Ikan
Assalamualaikum. Salam ceria buat pengunjung blog, semoga anda sentiasa berbahagia di samping keluarga tersayang. Sebenarnya, Sup Campur Bebola Ikan ni dibuat seangkatan dan sezaman dengan Kerabu Timun....2 in 1.....katakan..Hihihi!!! ....Postnya jer yang berlainan. Malam sebelumnya, ada buat. Anak yang kecil request sekali lagi....Sedap mak...katanya!!!!!.Lagipun lewat2 ni......Mah terfikir jua nak ubah cara memasak, sebelum ni...asyik yang bergoreng jer....Bahaya tau untuk kesihatan..!!! Apa kata kita seimbangkan dengan masakan berebus. Kalau kita buat kaji selidik, orang2 tua dulu kenapa kebanyakan mereka sihat. Cuba tanya rahsia mereka...!!!!! Confirm mereka akan jawab dan promote...Makanlah makanan berebus...!!!! Tak caya tanya atuk dan nenek, bagi yang masih ada kedua2nya yer..!!! 

Mah pernah jumpa seorang perempuan tua...di kawasan Serikin, tempat membeli belah kawasan sempadan Kuching-Indonesia. Beliau menjadikan tandas rumahnya sebagai tandas awam untuk pengunjung2 di Serikin. Sementara menunggu giliran, Mah berbual mesra dengan nenek ni...Mula2 Mah anggar umurnya dalam  50'an gitu...Alangkah terkejutnya Mah, bila dia kata umurnya dah 93 tahun. Masih nampak sihat dan cergas.... Nenek ni kata....amalan pemakanan beliau hanyalah sayur rebus tanpa tumis dan ulam-ulaman dan tak memakan ayam serta daging. Tabik hormatlah pada orang tua..ni..!!! Macam kita pada zaman ni...dah macam2 penyakit ada!!!!!

Makanan berebus ni... tak semua orang suka, especially anak2. Jadi, saya pun mula mencari sup yang sedap tanpa perlu menumis tapi anak2 suka makan. Saya buat blog walking, akhirnya saya menjumpai apa yang saya cari. Saya cuba buat, ternyata anak2 suka dan asyik minta tambah. Bukan anak aje tau, ayah mereka pun......tumpang sekaki dan minta buatkan selalu masakan macam ini. Terima kasih pada yang empunya resepi ni. Semoga anda mendapat pahala atas ilmu yang dikongsi bersama. Jom kita layan resepi untuk kesihatan ini....!!!!!!

Sup Campur Bebola Ikan
Sumber  :

Bahan Campuran :

2 liter air rebusan ayam ~ kalau takda ayam boleh guna 2 kiub ayam
10 -15 biji bebola ikan
4 batang sosej
1 batang lobak merah ~ potong dadu
2 biji kentang ~ potong dadu
2 biji telur ~ pecah dalam mangkuk dan pukul sedikit jer
Apa2 jenis sayur ikut stok yang ada pada kita : seperti sawi, putik jagung, brokoli dan sebagainya

Bahan Untuk Sup :

2 biji bawang putih ~ tumbuk tapi jangan lumat
1/2 inci halia ~ tumbuk tapi jangan lumat
1/2 camca teh sos tiram
1/2 camca teh kicap manis
1/2 camca teh gula
1/2 sudu makan tepung jagung ~ optional
Lada sulah

Bahan Hiasan :
Daun Sup/Daun Bawang & Bawang Goreng 

Cara2 Membuatnya :
  1. Masukkan bawang putih dan halia yang telah ditumbuk tadi ke dalam air rebusan ayam.
  2. Kemudian masukkan juga lobak merah & kentang. 
  3. Campurkan sekali sos tiram, kicap manis, gula dan lada sulah. Gaul rata.
  4. Rebus lobak merah & kentang sehingga empuk. 
  5. Kemudian masukkan pula bebola ikan & sosej. Biar sehingga masak.
  6. Masukkan juga stok sayur2an yang ada. Gaul rata.
  7. Akhir sekali masukkan telur sedikit demi sedikit. Biar sebentar dan kuar perlahan.
  8. Rasakan supnya, kalau kurang masin, barulah tambah garam.
  9. Tutup api dan hidangkan dengan hirisan daun sup/bawang dan bawang goreng.
 Sup Campur Bebola Ikan yang telah siap untuk hidangan makan malam kami...!!!!!


SELAMAT MENCUBA!!!!!!

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...