Thursday, 6 September 2012

Biskut Keju Pipih



Assalamualaikum, buat pengunjung blog dan teman2 semua. Hari ini dah 19 Syawal, alhamdulillah...tinggal sehari lagi nak tamat puasa sunat 6 di bulan Syawal, hihihi......orang lain lama dah habis buat puasa 6. Tapi, tak apa kan!!! Janji kita buat. Resepi biskut ke-3 yang saya nak update ini ialah Biskut Keju Pipih!!!! Ni lagi satu resepi yang memang menjadi resepi wajib, setiap tahun. Ramai sebenarnya pengemar Biskut Cheese ni, termasuk tuan punya badan. Tak pernah misslah buat.

Resepi ini, Mah dapat dari mak saudara dalam pertengahan tahun 90 an dulu.. Terima kasih and credit to Udak Jijah & Anjang Tipot atas resepi biskut yang sedap ini!!!!! Jom kita tengok bahan2 yang diperlukan.



Biskut Keju Pipih
Sumber : Udak Jijah & Anjang Tipot

Bahan2nya :

250 gm mentega
350 gm Cheddar Cheese (diparut)
300 gm tepung gandum
50 gm tepung jagung
2 biji kuning telur
Gula sedikit (Mah letak dlm 1/2 gelas)
Garam (Secubit, dua jer)

Cara2 Membuatnya :

  1. Pukul mentega dengan gula hingga kembang.
  2. Masukkan telur dan 1/2 dari keju parut tadi.
  3. Masukkan tepung gandum & jagung yang telah diayak bersama.
  4. Uli adunan hingga sebati.
  5. Cetak dengan acuan, sapukan kuning telur di atasnya dan tabur dengan lebihan cheese yang ditinggal tadi.
  6. Bakar mengikut suhu oven masing2 sehingga masak kekuningan.

Selamat Mencuba!!!!!

No comments:

Post a Comment

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...