Saturday 15 September 2012

Kek Lapis Tembikai

Assalamualaikum, resepi kek ke-3 untuk raya '2012 yang Mah nak update ialah Kek Lapis Tembikai. Kat Sarawak, Kek Lapis Tembikai ini juga cukup popular. Tak pasti bila ia mula diperkenalkan, tapi rasa2nya lebih dari 5 tahun yang lepas. Hihihi........Sebenarnya, walaupun kek ini lama dah diperkenalkan, Mah sebenarnya baru mencuba kek ini pada raya tahun ini. Kira2 first try.......katakanlah!!!!! Apa yang paling menyeronokkan ialah, walaupun first try, resultnya tak menghampakan......at least adalah rupa macam tembikai tu!!!!!!!! Tak lupa, Mah nak ucapkan terima kasih banyak2, pada penyumbang resepi ini, tak tahu pula nama sebenar @ zheinysha@myresepi.com. Semoga Allah murahkan rezeki atas perkongsian resepi ini!!!!!!!!


Kek Lapis Tembikai
Sumber : Dari zheinysha@myresepi.com

Bahan2nya : (Acuan 9" x 9")

10 biji telur
16 ozs mentega
200 gm gula halus
300 gm tepung hong kong
1 tin kecil sekaya
1 tin kecil susu manis
1 paket serbuk santan (50gm)
1 botol chocolate chips (utk jadikan biji tembikai)
1 sudu makan ovalette
1 sudu kecil esen vanilla
Pewarna hijau, kuning & merah


Cara2 membuatnya:
  1. Sediakan loyang & griskan tepinya dengan sedikit mentega dan lapik dengan kertas minyak.
  2. Pukul mentega dengan susu manis sehingga putih dan kembang. Ketepikan.
  3. Di tempat yang berasingan, pukul telur, ovalette, gula halus dan esen vanilla sehingga sebati.
  4. Satukan adunan mentega tadi dengan adunan telur. Pukul sehingga betul2 sebati.
  5. Masukkan sekaya dan serbuk santan, pukul lagi hingga adunan sebati.
  6. Masukkan tepung, sedikit demi sedikit. Gaul lagi sehingga sebati.
  7. Bahagikan adunan kepada 3 Bahagian.
  8. Bahagian 1 : Beri warna hijau. Warna hijau ini ada 3 lapisan dan setiap lapisan disukat dengan 2 senduk nasi. Bermakna semuanya ada 6 senduk nasi untuk warna hijau.
  9. Bahagian 2 : Beri warna kuning. Warna kuning ada 2 lapisan dan setiap lapisan juga disukat dengan 2 senduk nasi. Bermakna semuanya ada 4 senduk nasi untuk warna kuning.
  10. Bahagian 3 : Beri warna merah. Setiap lapisan ada 2 senduk nasi dan untuk warna merah ini adunan dilapis sebanyak 2 senduk sehingga warna merah habis dilapis.
  11. Cara2 melapis: Lapiskan adunan hijau terlebih dahulu sebanyak 2 senduk nasi. Bila masak tekan sedikit dengan penekan kuih. Kemudian lapiskan lagi adunan hijau sebanyak 2 senduk lagi. Buat sehingga menjadi 3 lapisan.
  12. Kemudian sambungkan pula dengan melapis adunan kuning. Buat sama macam adunan warna hijau sebanyak 2 lapisan.
  13. Akhir sekali, lapiskan adunan warna merah sebanyak 2 senduk nasi, bakar berlapis2. Setiap lapisan ditabur dengan chocolate chips. Buatlah begitu sehingga habis.

Selamat Mencuba Yer!!!!!!


No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...