Thursday 19 April 2012

Kerabu Timun


Assalamualaikum. Semalam seperti biasa, balik kerja terus buka peti sejuk. Tengok apa yang nak dimasak untuk makan malam. Stok yang masih tinggal sedikit timun, baki buat ulam pitis dulu. Asalnya plan nak buat sayur, bila teringat encik abang suka sangat makan kerabu timun terus tukar plan pulak. Hihihi....sayur timun akhirnya menjadi kerabu timun...!!!!! Yer...lah kita ni tukang masak kat rumah....kadang2 kena ikut selera makan orang penghuninya!!!!! Sebab yang jadi clientnya....orang rumah kita jua!!!! Hihihi gurau jer....!!!

Jom kita tengok resepi mudah ni....dan bahan2nya sekali.

Kerabu yang dah siap..untuk dihidang..!!!!

Kerabu Timun

Bahan2nya :

2 biji timun 
3 biji cili merah
1/2 cawan udang kering/ikan bilis
1/2 inci belacan
1/2 cawan santan
1/2 cawan kacang tanah yang telah ditumbuk halus.
Garam & gula 

Cara2 Membuatnya :
  1. Buang kulit timun, gariskan dengan garpu dan potong bulat2.
  2. Tumbuk cili hingga lumat.
  3. Masukkan udang kering/ikan bilis & belacan.
  4. Dalam satu bekas, satukan bahan yang ditumbuk tadi dengan santan, kacang tanah dan timun. Gaul hingga rata.
  5. Suaikan rasa garam dan gula
Ta...daaaa!!!! Inilah rupanya kerabu timun......masa kecil dulu mak selalu buatkan untuk keluarga...!!!!!!

Kerabu kegemaran ..........orang rumah!!!!!!

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...