Tuesday 14 February 2012

Mini Sherpard Pie

Assalamualaikum,

Mini Sherpard Pie...Tengok tu..bahagian atasnya yang dah siap dibakar dengan warna coklat kekuning-kuningan......mak oiii....tak sabar rasanya nak makan!!!!!!!!!

Salam ceria semua, buat teman2. Semoga dianugerahi Allah dengan kesihatan yang baik, insyaAllah dengan kesihatan yang kita ada, mampu buat kita menghambakan diri pada Sang Pencipta langit dan bumi. Kali ni, Mah kongsikan dengan semua, satu resepi iaitu "Mini Sherpard Pie". Kebetulan ketika menghadiri majlis rumah terbuka pada hari raya lepas, tuan rumah yang juga teman sepejabat serta sahabat baik Mah, menyajikan hidangan ni. Erm!!! Sedap betullah!!!!! TQ Abby & Tina for sharing this recipe. Dah berkali2 jua mencuba, selalunya buat dalam pinggan caserolle, ni pula nak cuba style mini...nampak cute je. Biasa...kan tengok dalam pinggan caserolle yang besar tu. Dan style mini tu....hasilnya seperti tatapan yang tergambar di atas. Hihi......ni,...usahkan budak2, mak bapak budak pun suka makan. 



Sesi pipingkan....isi kentangnya yang berkrim tu...!!!!!
Jom kita layan dulu bahan2nya:

Mini Sherpard Pie
Sumber : Abby & Tina

Bahan Intinya :

400 gm daging cincang (minced beef)
2 batang lobak merah (dipotong dadu)
1 tin cendawan butang (dipotong 4)
1 labu bawang besar/bakong (dipotong dadu)
1 bungkus kecil sos cili = 293gm
1 bungkus kecil sos tomato = 293gm
2 sudu makan mentega/marjerin
Garam dan gula secukup rasa



Ta...da.... ni..lah rupanya lepas kena make-up.... 
Bahan untuk Cream Kentangnya:

500 gm kentang (rebus dan taruh sedikit garam)
250 ml susu segar (panaskan sekejap)
1 sudu makan mentega/marjerin
1 sudu teh garam
1 sudu teh serbuk lada hitam
Mozarella Cheese (Ditabur atas creamnya)
~ Tak ada cheese, Mah gantikan dengan daun oregano
* Nak cream banyak, gandakan bahan2nya.

Untuk Inti :
  1. Cairkan 2 sudu makan mentega dan tumiskan bawang besar/bawang bakong sehingga kekuning2an.
  2. Setelah itu, masukkan daging cincang. Gaul dan biarkan daging itu empuk/masak.
  3. Selepas itu, masukkan pula lobak merah dan seperti biasa gaul rata2 dan biar ia masak.
  4. Masukkan pula sos cili dan sos tomato. Kuar rata2.
  5. Akhir sekali, masukkan pula cendawan butang.
  6. Tambahkan garam dan gula secukup rasa.
Untuk Cream Kentangnya :
  1. Kentang yang telah direbus tadi, buangkan kulitnya dan lenyekkan sehingga hancur. 
  2. Kemudian masukkan 250ml susu segar tadi dan gaul sehingga sebati.
  3. Kemudian masukkan pula 1 sudu makan mentega/marjerin, garam dan serbuk lada hitam.
  4. Gaul rata2. 
Penyediaan :
  1. Sudukan inti tadi ke dalam bekas aluminium bulat.
  2. Kemudian masukkan cream kentang tadi ke dalam piping beg dan paipkan ke atas inti tadi.
  3. Taburkan parutan mozarella cheese atau daun oregano ke atasnya.
  4. Kemudian bakarkan ke dalam oven pada suhu 180 C.
  5. Angkat dan sejukkan, sebelum dihidang buat santapan keluarga.
                                                   Ni...lah hasilnya. Erm sedap tau!!!!!

Sedapnya....!!!!! Especially bila makan masa tengah hot....panaslah....tu!!!!!

                                                             CUBA BUAT YER!!!!!

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...