Tuesday, 17 April 2012

Ulam Pitis Dengan Timun & Sengkuang


Assalamualaikum, semalam balik jer...dari kerja, Mah memang  nak plan buat ulam pitis. Bahan2 pun dah siap di beli, nak tunggu orangnya buat jer!!!! Tapi rancangan nak buat awal terpaksa ditunda kejap...sebab semalam, lewat sampai kat rumah, kena ambil anak kat rumah adik ipar.....Jadinya....lepas solat...baru operasi kat dapur dapat dibuat. Erm...ulam pitis ni ada ceritanya tau!!!!!! Resepi ni........Mah ambil dari ibu saudara. Masa kita orang masih budak2 dulu, Mok Yot...panggilan untuk ibu saudara, selalu buatkan ulam pitis ni...Especially....bila kita orang balik kampung dan berkumpul ramai2!!!!! Tau ajerlah.....bila dah berkumpul..., masing2lah berebut nak abiskan ulaman. Hihihi....kenangan yang tak akan luput diingatanku. Terima kasih Mok atas resepinya, biarlah saya pula yang menyambung legasi keluarga kita ya...!!!!!!

Jom kita layan resepi Mok...ku ......ini!!!!!!!!!!!!!!

Ulam Pitis Dengan Timun & Sengkuang
Sumber  :  Mok Yot (Ibu Saudara)

Bahan Ulam :

4 biji timun
Ulam sengkuang dengan pitis

2 biji sengkuang

Bahan Pitis :

1/2 kilo kacang tanah
10 biji cili kering
4 sudu makan pitis
31/2 sudu makan gula apong (gula melaka)
1/4 cawan kicap pekat
1/2 cawan air suam

Cara2 Membuatnya:
  1. Goreng kacang tanah tanpa minyak sampai masak kekuning2an. 
  2. Selepas itu sejukkan sebentar dan buangkan kulit kacang.
  3. Blend kacang sampai habis. Ketepikan.
  4. Panaskan sedikit minyak dan goreng pula cili hingga kering, tapi jangan pula sampai kehitam2an. (Nota : Cili jangan dibasuh, biarkan kering, terus goreng). Dah kering gorengannya, ketepikan.
  5. Kemudian blendkan cili sampai halus.
  6. Sementara itu dalam satu bekas, satukan pitis, gula apong, kicap pekat dan cili yang telah diblend tadi. Gaul rata2.
  7. Masukkan pula kacang yang telah diblendkan tadi. Gaul sampai rata.
  8. Akhir sekali masukkan air suam sedikit demi sedikit untuk mencairkan pitis supaya tidak terlalu pekat.
  9. Hiriskan timun dan sengkuang.
  10. Siap untuk dihidang.
Kalau nak buat untuk kenduri, doublekan bahan2nya yer!!!!! Kalau nampak kurang hitam pitis ni, boleh tambah kicap lagi. Tapi jangan banyak sangat, nanti masin pula.

Hidangan warisan keluarga, pembuka selera makan!!!!!!

Ulam pitis ni........dah jadi hidangan wajib, setiap kali ada kenduri kat rumah. Pantang jer...buat, memang first sekali abis compare dengan jamuan lain. Kadang2, tuan rumah pun tak sempat nak berulam. Biasalah....kan...bila kena ulam2an ni, memang terbuka selera orang untuk berjamu. Tak caya...cuba!!!!! 

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...