Wednesday 12 September 2012

Biskut Chocolate Chips



Assalamualaikum, sekali lagi salam ceria buat teman2, buat pengunjung blog. Ini resepi biskut ke-4 yang dibuat masa Aidil Fitri lalu. Resepi ini, Mah dapatkan dari My Resepi, dan dari tuan punyanya, Kak Nor @ nor_67@myresepi.com. Terima kasih, Kak Nor, kongsikan resepi ini!!!!! Walaupun first time cuba, tak rugi. Sedap sangat!!!! Jangan kata anak2, bapa dia orang pun suka makan!!!! Janji ada orang suka makan, confirm sedap & lazat. Tapi, kena tunggu sejuk dulu yer!!!!!!, barulah keranggupannya terasa. Jom, kita layan resepi ini dulu!!!!!

Biskut Chocolate Chip
Sumber : Kak Nor @ nor_67@myresepi.com

Bahan2nya:

180 gm mentega/marjerin
90 gm gula castor
100 gm gula perang
1 sudu teh esen vanilla
2 biji telur
200 gm tepung naik sendiri
160 gm tepung gandum
1 sudu teh soda bicarbonate
1/4 sudu teh garam
100 gm chocolate chips
120 gm badam cincang (kak nor guna sunflower seeds)

Cara2 Membuatnya:
  1. Ayak terlebih dahulu kedua2 tepung bersama soda bicarbonate dan garam.
  2. Sekiranya guna badam cincang, goreng terlebih dahulu tanpa minyak. Sekejap saja, tapi jangan sampai hangus.
  3. Pukul mentega/marjerin dengan kedua2 gula hingga gebu/putih.
  4. Masukkan telur serta esen vanilla dan pukul lagi hingga sebati.
  5. Sudukan ke atas loyang yang telah digris. (Untuk dapatkan hasil yang lebih baik, alaskan loyang pembakar dengan baking paper). Jarakkan sedikit, antara satu sama lain.
  6. Bakar dalam oven dengan kepanasan 180c hingga masak keperang2an, lebih kurang dlm 20 minit. Ini semua bergantung dengan kepanasan oven masing2.
  7. Keluarkan dari oven dan biarkan seketika di atas loyang. Lepas itu, alihkan ke atas redai kuih (rack) supaya lebih cepat sejuk.
  8. Bila dah sejuk, baru masukkan ke dalam bekas kedap udara.
Selamat Mencuba Yer!!!!!!

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...