Saturday 14 April 2012

Puding Si Bunga Ros

Assalamualaikum. Sebulan tak update blog.....!!!! Minta maaf banyak2 pada pengunjung blog, yer!!!!! Apa boleh buat, mak oii....!!!!! Sibuk memanjang sebulan yang lepas. Sibuk dengan budak nak periksa, ada yang ambil result SPM, sibuk buat order orang and last sekali pergi bercuti ke Miri secara berkonvoi dengan keluarga. Sepupu sebelah Mah, kahwin tanggal 1 April 2012 yang lepas. Tak lupa, ucapan tahniah pada anak mak, Aiman Zawani kerana meraih keputusan yang cemerlang dlm SPM lepas. Apa pun dengan kesempatan yang ada, apa lagi.......Mah nak gunakan untuk tebus balik hari2 yang terlepas sebelum ni. 

Sebenarnya, ni..resepi lama dari simpanan emak Mah. Acuan pun hak milik mutlak orang tua....Tapi tak apa kan!!! Anak mak, dah minta izin pakai.

Jom kita layan resepi kali ni......!!!!!! Puding Si Bunga Ros. Resepi retro, nama pun mesti retro kan!!!!!...Hihihi....!!!!! Tapi retro2 pun tetap evergreen n up-to-date.......kan!!!! Dalam up-to-date... hehehe........ tercari2 juga mana Mah simpan acuannya.....!!!!!


Puding Si Bunga Ros
Sumber : Resepi Mak (Puan Saniah Uni)

Ni..lah  rupanya Acuan Bunga Ros


Bahan2nya:

30 gm agar-agar
6 1/2 gelas air
4 biji telur
2 gelas gula pasir
1 sudu makan mentega
1sudu makan tepung jagung @ kastard
1/2 tin susu cair
1 sudu teh esen vanilla


Cara2 Membuatnya:

  1. Masakkan agar2 dengan 6 1/2 gelas air sehingga larut.
  2. Sementara menunggu agar2 masak, pukulkan telur dengan gula sampai putih.
  3. Masukkan sesudu makan mentega dan gaul sampai rata.
  4. Selepas itu, masukkan pula susu cair dan tepung jagung @ kastard. Gaul adunan tadi sampai sebati.
  5. Masukkan adunan ini kedalam agar2 yang dimasak tadi.
  6. Gaul rata2 dan biarkan sehingga agar2 tadi agak pekat.
  7. Akhir sekali masukkan esen vanilla. 
Cara2 Mewarnakan Puding:

  1. Cara pertama, masukkan adunan agar2 tadi ke dalam acuan Bunga Ros. 
  2. Biarkan sehingga sejuk, baru masukkan ke dalam peti ais. 
  3. Bila agar2 dah agak keras, keluarkan dari acuan. 
  4. Dengan menggunakan berus kuih yang lembut, warnakan bahagian tadi mengikut bentuk acuan.
  5. Bentuk bunga ros, warnakan merah, bentuk daun, warnakan hijau dan bahagian tepi acuan, warnakan mengikut selera masing2. 
  6. Kadang2, kalau susah nak cari berus kuih, gunakan cotton bud....yang dijamin bersih jer tau..!!! Hihihi..Gurau jer!!! Celupkan cotton bud ke dalam pewarna yang dikehendaki dan mulakan kerja mengecat anda...!!!! Selamat Berjaya!!! Inilah cara ni paling mudah, senang dan cepat!!!!!! Tak caya...cuba!!!!
Lebihan adunan, masukkan ke dalam acuan segiempat biasa yang kecil.
  1. Cara kedua, ambilkan sedikit agar2 tadi dan bahagikan kepada 3 warna, merah, hijau & kuning.
  2. Tompokkan warna2 tersebut ke dalam bentuk acuannya. 
  3. Tunggu sehingga bentuk tersebut agak keras, baru masukkan warna asal bagi menutupi keseluruhan acuan.
  4. Erm....tapi cara ni..mungkin agak susah bagi kebanyakkan orang...Kalau betul angkat tangan!!! Hihihi....

~ Selamat Mencuba Resepi Retro..ni ~

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...