Sunday 15 April 2012

Puding Roti Berkramel


Assalamualaikum, salam ceria sekali lagi buat pengunjung blog, resepi kali ni ialah Puding Roti Berkramel. Ini kali pertama Mah buat puding ini. Selalunya beli yang dah sedia ada. Di antara yang dibeli dengan buat sendiri, jauh bezanya. Betul tak kawan2????? Kita mendapat kepuasan bila sesuatu itu kita buat sendiri, especially bila kita buat untuk keluarga tersayang, semakin tinggilah rasa kepuasan yang dirasai!!!!! Betul angkat tangan, kalau tak angkat keyboard...kata Kak Nor. Terima kasih pada penyumbang resepi, izinkan saya pula yang berkongsi resepi di sini.

Jom kita layan resepi ni.....................!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

                            

Puding Roti Berkramel

Sumber     :    From Bakery To Embroidery
Asal          :    Dygjack.blogspot.com

Karamel   ~   1/4 cawan gula pasir    
                     1/4 cawan air
                     Loyang bulat 8",  kalau nak tinggi sikit puding ni... guna acuan 7"            

                     Masukkan gula ke dalam loyang dan masak hingga gula perang.
                     Kemudian masukkan air perlahan2 dan kacau rata2. Ketepikan.

Puding      ~  3 keping roti
                     2 keping roti kraker
                     1 1/2 cawan susu cair
                     1/2 cawan air suam
                     1/4 cawan susu pekat
                     1 sudu teh esen vanilla
                     3 biji telur Gred B

Close-up bahagian dalam puding yang telah dipotong
Cara2 Membuatnya :
  1. Periuk pengukus yang telah diisi air hendaklah dipanaskan terlebih dahulu. 
  2. Kemudian blend semua bahan puding sehingga halus kecuali telur.
  3. Telur dikacau perlahan2 dgn whisk, tapi jangan sampai berbuih.
  4. Kemudian tuangkan hasil blend ke dalam mangkuk telur tadi. Kacau hingga sebati.
  5. Tapiskan campuran adunan ke dalam loyang yang ada kramel.
  6. Kemudian kukuskan selama 45 minit sehingga puding masak. 
  7. Pastikan acuan puding ditutup dengan kain bersih @ aluminium foil.
  8. Setelah masak, sejukkan terlebih dahulu sebelum dimasukkan ke dalam peti ais.
Ta.....da!!!!!!! Nilah hasilnya. First time buat sendiri, tak mengecewakan. Hasilnya cukup memuaskan hati, rasanya sedap dan tak rugi kalau mencubanya. 

Erm.....!!!!!  Sedapnya, especially bila dah dikeluarkan dari peti sejuk.

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...