Monday 5 November 2012

Keladi Masak Lemak Kulit Sapi


Assalamualaikum dan salam ceria semua. Hari itu, teringin nak makan sayur keladi, jadi bila pergi ke Pasar Satok terus saya carikan sayur keladi. Lama dah masak tapi KIV, baru ada masa nak update. Masa arwah nenek masih ada dulu, inilah masakan nenek yang paling saya suka. Tak tahulah, walaupun simple jer nenek masak tapi air tangan beliau memang sedap. Rasa2 sampai sekarang masih terbayang2 masakan arwah. Al- Fatihah buat arwah nenek!!!!!  

Keladi Masak Lemak Kulit Sapi
Sumber : Arwah Nenek Fatimah

Bahan2nya :

2 bungkus sayur keladi (ada jual kat pasar)
Santan pekat (200gm, bungkus kecil)
Sedikit kulit sapi
3 helai daun kunyit ~ dihiris halus 
3 tangkai daun singkel ~ dicarik2
3 tangkai daun kesum ~ dicarik2

Bahan Tumis :

10 biji cili kering (rendam)
3 atau 4 biji bawang merah
1 ulas bawang putih
1 inci belacan (dibakar kejap)
Sedikit isi kelapa putih 
~ dibakar kejap dan diparut  
~ sepatutnya ada, tapi saya tak ada stok
Sebatang serai - dititik
Sedikit gula
Garam secukup rasa
Sekeping asam gelugor


Cara2 Membuatnya :
  1. Sayur keladi direbus sehingga lembut dan tuskan setelah masak.
  2. Blend cili kering, bawang merah, bawang putih dan belacan bersama2.
  3. Panaskan minyak dan tumis bahan yang telah diblend tadi sehingga naik baunya.
  4. Masukkan sekali serai.
  5. Setelah itu masukkan air santan. Kuar rata2 dan biarkan sehingga santan mendidih.
  6. Masukkan sayur keladi, kulit sapi, kesemua daun, asam gelugor dan isi kelapa putih yang telah dibakar dan diparut tadi.
  7. Masukkan sedikit gula dan suaikan rasa garamnya.



No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...